<p class="text-justify">Tajniki Azerbejdżanu i jego kultury odkrywały przed nami panie Nargiz Akhundova i Shahla Kazimowa z Centrum Studiów Azerbejdżańskich Wydziału Orientalistycznego Uniwersytetu Warszawskiego. Obejrzeliśmy też film o futurystycznej architekturze Baku.</p>
<p class="text-justify">Żadnego miejsca nie da się dobrze poznać bez doświadczenia jego muzyki i kuchni. My mieliśmy wielką przyjemność wysłuchania koncertu klasycznej muzyki azerskiej. Na tradycyjnym instrumencie azerskim, jakim jest tar, wspaniale zagrał Baba Abbasov. Delektowaliśmy się również pysznym pilawem. Danie to stanowiło wyborną kompozycją ryżu, mięsa, owoców, przypraw i… kasztanów. Jak się dowiedzieliśmy, przygotowanie ryżu do tej potrawy jest prawdziwą sztuką – wymaga namaczania, gotowania i parowania. Nie zabrakło również owoców, będących symbolem Azerbejdżanu – granatów, słodkiej pachlawy i herbaty z konfiturą z zielonych orzechów włoskich.</p>
<p class="text-justify">Zadbaliśmy także o odrobinę rozrywki. Naszym odkryciem okazała się studentka, Wiktoria Syvachuk, która pięknie zaśpiewała przy akompaniamencie Jacka Korzeniowskiego. Atrakcyjnym zwieńczeniem eventu był, entuzjastycznie przyjęty przez uczestników wydarzenia, występ dziewczyn z Lazarski Dance Crew.</p>
Doświadczyć Azerbejdżanu. Relacja ze spotkania z krainą ognia
Kojarzący się z polami naftowymi Azerbejdżan ma wiele oblicz. Przekonaliśmy się o tym podczas wydarzenia, które miało miejsce w Łazarskim 9 kwietnia 2019 r.