Czy można malować na wodzie? Okazuje się, że tak. Sztuka Ebru jest charakterystyczna dla tureckiej kultury – na specjalnym płynie umieszczane są odrobinki barwników, z których powstają wyjątkowe ornamenty lub piękne kwiaty, a wśród nich charakterystyczne dla tego regionu tulipany, przenoszone następnie na papier lub tkaninę. Właśnie podczas Dnia Turcji, dzięki naszym gościom z Instytutu Dialogu Dunaj – artystce<link https://www.lazarski.pl/> </link>Kübrze Dali oraz Mustafie Aydoğdu, koordynatorze do spraw PR, mogliśmy zobaczyć taki pokaz na żywo.
Spotkanie rozpoczęliśmy od powitania gości, a następnie minutą ciszy uczciliśmy pamięć ofiar poległych w trzęsieniu ziemi w Turcji i w Syrii, potem tradycyjnie wysłuchaliśmy i odśpiewaliśmy hymn kraju, który przybliżamy. Nie zabrakło krótkiej historii Turcji, której burzliwe dzieje przedstawił nam Jan Haus. Z kolei o najpiękniejszych legendach i mitach opowiedziała nam nasza lektorka – Busra Altan. Wyjątkowo wzruszyła nas opowieść o Shahmaran – w połowie kobiecie, w połowie wężu, którą do zguby doprowadził jej ukochany. Oczarowały nas również dźwięki sazu, instrumentu przypominającego lutnię, na którym Yusa Sanli akompaniował Aydin Dilek, pięknie wykonującej regionalne pieśni.
Uczestniczyliśmy też w krótkiej lekcji języka tureckiego, a właściwie przedstawieniu w zabawny sposób tzw. false friends. Tu wykazali się nasi kursanci: Emre Aydin, Yusuf Araz oraz Osman Fatih Timurbanga, którzy na krótką chwili z uczniów przemienili się w nauczycieli. Hasan Basri Aydinli, również nasz kursant, podpowiedział nam, co warto zwiedzić w Turcji. Dzięki paniom Katarzynie Zielińskiej i Annie Dmoch studenci Uczelni Łazarskiego dowiedzieli się również, jak mogą skorzystać z programu Erasmus+ i między innymi pojechać na jedną z uczelni w tym pięknym i niezwykłym kraju. Panie znalazły również chwilę, żeby nie tylko przekazać najważniejsze informacje, lecz także zorganizować krótki konkurs.
Na koniec poznaliśmy również turecką kuchnię w najprzyjemniejszy z możliwych sposobów, czyli poprzez degustację. Było naprawdę pysznie, a szpinak w jogurcie, Adana, Lahmacum oraz baklawa na stałe zagoszczą w naszym menu.
Turcja wydaje nam się nieco magiczna – częściowo położona w Europie a częściowo w Azji, jest zarazem tak nam bliska i tak daleka. Podczas Dnia Turcji przekonaliśmy się, że jest wyjątkowo pięknym miejscem, z doskonałym jedzeniem i bardzo ciekawą kulturą. Zdecydowanie warto ją bliżej poznać!