„Włosi przy stole” to propozycja dla tych, którzy nie tylko lubią kuchnię włoską, ale chcieliby się czegoś o niej dowiedzieć i coś wspólnie przygotować. Dowiemy się:
<ul><li>Jaka jest kuchnia włoska i jej podstawowe produkty.</li><li>Jakie posiłki są typowe dla Włochów i gdzie je jadają.</li><li>Jakie lokale odwiedzają Włosi i czym się one charakteryzują.</li><li>Czego nie wie cudzoziemiec o zachowaniu przy włoskim stole.</li></ul>
Odwiedzimy też miejsca, z których pochodzi wiele typowych produktów i dań: Trydent, Parmę, Wenecję, Bolonię, Mediolan, Toskanię, Rzym, Neapol i Sycylię. Zrobimy wspólnie i skonsumujemy kilka prostych dań, a na zakończenie pokażemy włoskimi gestami naszą satysfakcję (lub jej brak). ;)
Uwaga! Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc obowiązują zapisy. Osoby zainteresowane prosimy o kontakt na adres: <link kursy.jezykowe@lazarski.edu.pl>kursy.jezykowe@lazarski.edu.pl</link>. Spotkanie odbędzie się 19.04.2023 o godzinie 10:20 w sali 146.
„Włosi przy stole” to idealna okazja, aby doświadczyć niezwykłej włoskiej kultury kulinarnej. Podczas wydarzenie będzie można przygotować i posmakować oryginalnych dań, wypróbowanych przez pokolenia Włochów. Poznacie też zasady i tradycje gastronomiczne pieczołowicie przestrzegane w tym kraju. Gotowanie po włosku to prawdziwa sztuka, a jej tajemnice odkryje nasza lektorka Anna Sydoruk, dla której Włochy to jej drugi dom. Zapraszamy na Małe Spotkanie Integracyjne 19 kwietnia o godzinie 10:20.